Naroči se na DMS Zapise

Hvala za prijavo!

Uspešno ste se prijavili na DMS Zapise

< ZAPISI
Nekaj je narobe :(
Zapisi

Zakaj nam vladajo strahovi?

Trdim, da je strah največji sovražnik našega življenja. Omejuje naše potenciale in zavira naš razvoj, prepogosto pa prinese točno tisto, česar smo se najbolj bali. Pa se ga vseeno oklepamo in ga (pre)pogosto hranimo.

Jaka Lenardič

Navezujem se na dolgoletne izkušnje. Soustvarjam v ekipi digitalne agencije, ki zadnja leta pravila spletnega udejstvovanja pogosto obrača na glavo, zato je strah, odražen z različnimi obrazi, predvsem na strani partnerjev, s katerimi se spoznavamo prvič, stalnica. 

Matematika se zdi enostavna – blagovna znamka, ki želi biti vid(e)na, potrebuje opazno zgodbo, to pa težko realiziramo, če nastopamo v vzorcu že videnega. Če želimo doseči srca in oči ciljne skupine, moramo presenetiti in slednje integrirati v zgodbo blagovne znamke. Kadar smo pri tem nadpovprečni, celo dosežemo, da nas  posamezniki, ki jih nagovarjamo in poosebijo našo zgodbo, priporočijo znancem oziroma o nas širijo dober glas.

Lahko ravnamo tudi varno in izberemo »preverjeno« pot. Če ne drugega, bomo z dovolj frekventnim nastopom, preko medijskega zakupa, naše sporočilo vsaj delno vsilili v um tistih, ki jih nagovarjamo. Pogoj je, da imamo dovolj sredstev, da si to lahko privoščimo.

Ker sem pristaš organskega, takega, ki si zasluži pozornost, verjamem v lateralne zgodbe, čeprav so te potencialno nekoliko tvegane. Zato pogosto obžalujem, ko opazujem, kako upravljavci blagovnih znamk, navkljub nizkim proračunom, raje vztrajajo pri preverjenih in varnih rešitvah kot da bi poskusili nekaj novega.

Že videno težko izstopa. Nešteto primerov v tujini dokazuje, da je drugačna filozofija, razumljivo, pripravljena strateško, magnet za uporabnike. Tudi iz lastne prakse lahko zaključim, da se je tveganje vedno izplačalo, pogosto v močno preseženih ciljih, včasih celo tako, da je lokalna zgodba postala opažena celo mednarodno. Zakaj se torej bojimo? 

Dokler iščemo odgovor na to vprašanje, lahko vsi naredimo prvi korak. Na vse vas zato apeliram, da si v naslednjem mesecu postavite izziv in tvegate vsaj na enem področju svojega dela. Vsaj na enem majcenem. A tam z zavezo, da zares tvegate. Zapustite vzorce in poskusite nekaj povsem novega. 

Članstvo DMS pomeni tudi izmenjavo izkušenj. Zanimivo bo, če se bomo o rezultatih pogovorili v živo. Morda celo najdemo odgovor, kako strah premagati.

Pa veliko poguma želim …

Zmagovalne prijave podjetij:

O avtorju

Jaka Lenardič
Član upravnega odbora DMS, ustanovitelj in direktor komunikacijske agencije ENKI

Jaka Lenardič je magister ekonomskih znanosti (EPF, smer politika podjetja in strateški management), diplomiral je na Ekonomski fakulteti, bančno-finančna smer. Je ustanovitelj in direktor komunikacijske agencije ENKI, ki se že drugo leto zapored ponaša z nazivom najboljše spletne agencije leta v okviru Netko natečaja (podeljuje GZS). V svoji 15-letni karieri je soustvarjal za številne znane blagovne znamke, kot so: OMV, Pfizer, Spar, Unilever, Toyota, Nestle, Telekom Slovenije, Krka, Jub, Vzajemna, Triglav skladi idr. Redno tudi predava in je soavtor več izobraževalnih priročnikov, med njimi tudi z naklado preko 40.000 izvodov. Je ljubitelj umetnosti, športni navdušenec in nenehni raziskovalec oddaljenih krajev.

Najbolj brani